Hur rutiner kopplat till kalvskötsel följs ute på konventionella mjölkgårdar : en enkätstudie

Detta är en M1-uppsats från SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

Sammanfattning: Inom mjölkproduktion är fungerande rutiner och management något som är mycket viktig att ha för att uppnå bra resultat i produktionen. Eftersom kalvarna är gårdens framtid är det viktigt att de får en bra uppväxt i en bra miljö och det måste finnas bra rutiner för att sköta kalvarna. Många råd och tips finns från både rådgivningsorganisationer, veterinärer och forskare kring rutiner för att uppnå en god kalvhälsa. Dock är det ett problem att rutiner kring exempelvis hygien, utfodring och tomtid för boxar är något som på många gårdar inte är bra. Ofta är det dåliga rutiner kring råmjölksgivan och hygienen kring givan. Exempelvis ges inte råmjölk tillräckligt snabbt och hygien vad gäller hinkar, nappar samt foderbord och vatten är ett problem. Även rutiner för mjölkgiva till kalvarna, både råmjölk och resten av mjölkgivan, är bristfälliga då det ges för liten mängd mjölk. Platsbrist är en annan sak som är problematiskt ute på gårdar vilket leder till att det finns för få ensamboxar för att kunna få tomtid mellan kalvar. Tomtid är något som är viktigt att ha efter att boxar/hyddor har tvättats för att på så sätt hålla smittrycket nere. Den här uppsatsen fokuserar på att ta reda på om det finns rutiner för kalvskötseln på konventionella mjölkgårdar och om dessa rutiner följs. En fråga som vi ställer oss är hur kalvdödligheten påverkas av hur rutiner kring råmjölk, hygien, utfodring och tomtid följs? Studien är kvantitativ i form av en enkätundersökning vilken har genomförts genom att skicka ut en enkät till åtta olika konventionella mjölkgårdar. Resultatet från enkätundersökningen visade bland annat att de gårdar som inte hade rutiner även hade en högre kalvdödlighet. Studien visade även att fyra av de åtta gårdarna i undersökningen inte hade rutiner för arbete med kalvarna nedskrivna på papper vid kalvavdelningen. Det var enbart en gård som instämde helt att det fanns rutiner nedskrivna. Enkätstudien visade vidare att gårdarna i studien mäter råmjölk bra och att kalvarna utfodras med en mängd mjölk som är lämplig enligt rekommendationerna för att möjliggöra en bra start för kalven. En av slutsatserna i undersökningen är att hög kalvdödlighet kan kopplas till problem med rutiner på gårdarna och att rutinerna inte följs upp. Det är därför mycket viktigt med bra rutiner både vad gäller god hygien, rengöring och foderhygien för att få en god kalvhälsa.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)