Effekten på riskmarkörer för hjärt- och kärlsjukdom vid utbyte av kött mot sojalivsmedel

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

Sammanfattning: Titel: Effekten på riskmarkörer för hjärt- och kärlsjukdom vid utbyte av kött mot sojalivsmedel Författare: Anna Meyerdierks och Anna Vadell Handledare: Mette Axelsen Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2016-04-06 Bakgrund I Sverige är 1,4 miljoner människor drabbade av hjärt-kärlsjukdom (CVD) och de flesta dödsfall i landet sker till följd av detta. Studier har visat att komponenter i soja möjligen skulle kunna ha en positiv effekt på riskmarkörer för CVD. Ett högt intag av kött och charkprodukter är istället associerat med negativa hälsoeffekter, bland annat genom att påverka riskmarkörer för CVD. Syfte Att systematiskt undersöka om det finns underlag för att rekommendera ett byte av kött mot sojalivsmedel för att minska risken att insjukna i hjärt- och kärlsjukdom. Sökväg Databaserna PubMed och Scopus användes för litteratursökningen (sista sökdatum: 2016- 02-10). Valda sökord var cardiovascular, soy, meat, soy foods, soybean proteins, lipoproteins, dyslipidemias, hypertension, insulin resistance, metabolic syndrome, lipids och randomized. Urvalskriterier Inkluderade studier skulle vara av typen randomiserade kontrollerade studier (RCT) som jämförde sojalivsmedel med kött. Artiklarna skulle vara skrivna på svenska eller engelska. Ytterligare inklusionskriterier var män och kvinnor över 18 år som ej gått ned i vikt eller börjat träna under studiens gång. Datainsamling och analys Tre studier uppfyllde kriterierna och granskades med hjälp av Statens beredning för medicinsk och social utvärderings (SBU) mall “Kvalitetsgranskning av randomiserade kontrollerade studier”. Vidare sammanvägdes och bedömdes underlaget för vardera effektmått enligt GRADE-systemet. Resultat Samtliga studier visar att totalkolesterol sänks signifikant när kött byts ut mot sojalivsmedel. Studierna på postmenopausala kvinnor visar att även LDL- kolesterol sänks och i studien på män ses en signifikant sänkning av HDL-kolesterol och triglycerider. Resultaten rörande insulinkänslighet är heterogena och det ses en signifikant förbättring i insulinkänslighet hos kvinnorna med metabolt syndrom. Slutsats Enligt våra fynd tycks risken för att utveckla CVD minska vid utbyte av kött mot soja. Evidensen varierar mellan effektmåtten, varför det krävs fler och större studier kring detta. 3 Nyckelord: Hjärt-kärlsjukdom, Metabola syndromet, Insulinresistens, Hypertoni, Dyslipidemi, Soja, Kött

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)