Effekt av tillskott med isoflavonoider från sojabönor på LDL-kolesterol hos vuxna - En systematisk översikt

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

Sammanfattning: Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition Sammanfattning Titel: Effekt av tillskott med isoflavonoider från sojabönor på LDL-kolesterol hos vuxna Författare: Malin Blomgren Alegria och Ruut Reivaara Handledare: Lena Hulthén Examinator: Frode Slinde Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete, 15 hp Datum: 2014-04-08 Bakgrund: En av de vanligaste dödsorsakerna i Sverige beror på hjärt- och kärlsjukdomar såsom hjärtinfarkt och stroke. Hyperkolesterolemi är en av riskfaktorerna för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom. I Asien är hyperkolesterolemi mindre vanligt än i västvärlden. I asiatiska länder konsumeras sojaprodukter i större mängder än i västvärlden, vilket har lett till att studier har gjorts med avsikt att undersöka sojans eventuella påverkan på kolesterolnivåerna. Syfte: Att undersöka om det finns vetenskapligt underlag för att tillskott med isoflavonoider från soja har en sänkande effekt på LDL-kolesterol i blodet. Sökväg: Databaserna PubMed, Scopus och Cochrane användes vid den systematiska litteratursökningen. Sökord som användes var cholesterol och 9 st. varianter av detta, samt isoflavones och 11 st. varianter av detta. Urvalskriterier: Humanstudier av RCT-typ skrivna på engelska, publicerade från och med år 2011, som fokuserade på interventioner med tillskott av isoflavonoider från sojabönor och dess effekt på LDL-kolesterol, deltagarna var över 18 år och studietiden var minst 24 veckor. Studier som använde sig av interventioner med annat än isoflavonoider exkluderades. Datainsamling och analys: Fyra av artiklarna föll inom urvalskriterierna och dessa kvalitetsgranskades med hjälp av SBU:s ”Bilaga 2. Mall för kvalitetsgranskning av randomiserade studier”. Effektmåttet, som var LDL-kolesterol i blodet, graderades med hjälp av Göteborgs universitets ”Sammanfattande evidensformulär ”. Resultat: Studierna testade olika komponenter av isoflavonoider som finns i sojabönan. Tre av studierna kunde inte påvisa någon signifikant skillnad på LDL-kolesterolet efter intag av isoflavonoider, medan en av studierna påvisade en signifikant skillnad. Slutsats: Evidensen för att intag av tillskott med isoflavonoider från sojabönan har en sänkande effekt på LDL-kolesterol bedöms som Låg (++). Fler studier behövs för att kunna utvärdera effekten av isoflavonoider på kolesterolvärde.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)