Livsstil i ljuset av Habitus

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Författare: Cecilia Nilsson; Madelein Bremer Thudén; [2012-10-24]

Nyckelord: Barn; fysisk aktivitet; habitus; kost; livsstil;

Sammanfattning: Den här studien är: (1) En del av en andra fas i ett internationellt projekt med huvudsyfte att öka förståelsen för om och hur olika faktorer påverkar utvecklandet av en (in)aktiv livsstil, samt utforska om faktorerna är samma i olika sociala grupper i samhället. (2) En egen studie med syftet att utforska hur fenomenet habitus kommer till uttryck i smak och val av kost och fysisk (in)aktivitet hos barn i årskurs sju som kommer från ett område med hög invandrartäthet och socioekonomisk låg status. Som datainsamlingsmetod används kvalitativa fokusgruppsintervjuer och som analysverktyg av data utnyttjas Bourdieus habitusteori. Studien innefattar två homogena fokusgruppsintervjuer med fem deltagare i respektive grupp. Studiens resultat stärker tidigare forskning som pekar på att framförallt idrottande i förening är villkorad och begränsad av stora grupper i samhället. Av deltagarna i studien är det endast en som är aktiv inom föreningsidrott och trots att över hälften av barnen testat på idrottsformen, är det inget som faller dem i smaken. Gällande matval stärker resultaten forskning som talar för att val av mat har en viktig roll i skapandet av en identitet, samt som statussymbol, där vilken mat man väljer respektive tar avstånd från i hög grad uttrycker vem man är och var i samhället man kommer ifrån. Denna studie slår fast att val och smak av kost och fysisk (in)aktivitet i allra högsta grad påverkas av mötet mellan kulturell bakgrund och social miljö och stärker därmed Bourdieus teori om att habitus påverkar en individs livsstilsval.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)