Morgondagens medvetna konsumenter : Högstadieelevers kunskap och uppfattning om livsmedelstillsatser

Detta är en Kandidat-uppsats från Örebro universitet/Restaurang- och hotellhögskolan - Grythytte akademi

Författare: Emelie Eriksson; [2011]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Inledning - Debatten om tillsatser i mat som i Sverige fick ett rejält uppsving år 2007, samt forskning som publicerats under det senaste halvseklet har lett till ökad oro bland konsumenter. Undersökningar utförda i Sverige och utomlands visar att det generellt finns en låg kunskapsnivå bland konsumenter och att tillsatser är det många oroar sig mest över när det gäller livsmedel. Men hur ser det ut bland dem som är morgondagens konsumenter?Syfte - Syftet med studien var att undersöka högstadieelevers kunskap och uppfattning om livsmedelstillsatser.Metod - En enkätundersökning utfördes bland elever i årskurs 9 på två högstadieskolor i Örebro län. 120 elever deltog i undersökningen och resultaten behandlades kvantitativt.Resultat - Undersökningen visade att över hälften av eleverna bedömde sin kunskap vara dålig eller obefintlig men att det fanns ett stort intresse av att lära sig mer. Den uppfattning eleverna skapat sig om tillsatser varierade mycket men de vanligaste uppfattningarna var att de gärna kunde plockas bort ur livsmedel samt att de kan vara skadliga.Slutsats - Kunskapsnivån varierade mycket och även uppfattningen om tillsatser. Tilliten till säkerheten var hög bland eleverna och det verkar som att många av dem kommer fundera över sitt val av livsmedel i framtiden när de själva är konsumenter.Nyckelord – Debatt, framtid, säkerhet, Örebro län

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)