Skolsköterskans tankar om individanpassning. : En kvalitativ intervjustudie om önskekost i skolan.

Detta är en Kandidat-uppsats från Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

Författare: Stina Nilsson; Tina Enberg; [2018]

Nyckelord: Önskekost;

Sammanfattning: Bakgrund En kommun i mellansverige tillhandahåller önskekost på skolorna, enalternativ kost som kan förskrivas av skolsköterskor och individanpassas utifrån elevensbehov. Från kommunens sida såg man ett behov av att kartlägga rutinerna kring denna.Vi blev därför ombedda att leda studien i syfte att utforska eventuellt behov avförändring kring kosten.Syfte Att utforska skolsköterskors tankar och känslor kring sitt arbete med önskekost.Metod Kvalitativa intervjuer genomfördes med sex stycken av kommunensskolsköterskor med hjälp av en semistrukturerad intervjuguide. Intervjuerna spelades inmed en diktafon, därefter transkriberades datan ordagrant innan den analyserades medkvalitativ innehållsanalys.Resultat Kunskaperna om kost skiljde sig åt hos skolsköterskorna och det saknades enenhetlig bild över hur arbetet med önskekost såg ut på skolorna. Arbetet med vilka somfick önskekost, hur förskrivningen gick till, kulturskillnader mellan skolorna, nulägetsamt önskvärt läge var frågor som lyftes. Skolsköterskorna önskade behålla ansvaretöver önskekost. De såg också gärna en förändring av namnet. Fokus låg på attförskrivning skedde för att elever skulle uppnå skolmålen. Önskekost förskrevs intemed anledning av att eleven inte tyckte om någonting.Slutsats Önskekost förskrevs på grund av olika svårigheter med maten, men riktlinjerför när förskrivning skulle ske var oklara. Arbetet försvårades också av krav utifrån frånkommun, föräldar, lärare och elever. Det är viktigt att arbeta fram tydliga riktlinjer förvilka elever som ska beviljas önskekost och hur ordinationen ska följas upp.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)