Hundägares kunskaper och inställningar till färskfoder

Detta är en Kandidat-uppsats från SLU/Dept. of Clinical Sciences

Författare: Isabelle Lindholm; Ida Mattsson; [2018]

Nyckelord: färskfoder; BARF; hund; bakterier; parasiter;

Sammanfattning: Färskutfodring av hund är något som kontinuerligt ökar i popularitet. Vid färskutfodring utfodras hunden generellt med rått och obehandlat kött, slaktbiprodukter, ben samt grönsaker. Färskfoder anses av vissa vara det mest naturtrogna fodret för dagens hundar i och med det nära släktskapet till vargen, även om studier finns som påpekar skillnader i vargens respektive hundens förmåga att bryta ner och tillgodogöra sig kolhydrater. Syftet med detta arbete var att undersöka vad hundägare har för kunskaper och åsikter om färskutfodring av hund, framför allt vilka kunskaper som finns om för- respektive nackdelar och eventuella risker. Det ville även undersökas om hundägare någon gång fått en rekommendation om färskutfodring, samt i så fall av vem. Detta utfördes genom en enkätstudie samt en kompletterande litteraturöversikt. I litteraturen finns flertalet risker dokumenterade, medan fördelarna inte återfinns i samma skala, även om ett fåtal går att finna. De dokumenterade riskerna behandlar framför allt förekomst av zoonotiska och antibiotikaresistenta bakterier i färskfoder. Förekomst av dessa bakterier kan utgöra en risk för kontaminering av färskfoder och därmed sjukdom hos både färskutfodrade hundar, samt människor i nära kontakt med dessa hundar. Noggrann hygien vid hantering av färskfoder är därför viktigt. De tillfrågade hundägarna kände inte till nackdelar med färskfoder i samma utsträckning som litteraturen beskriver. De kände till flertalet fördelar, dock hittades inte stöd för flera av dessa fördelar i litteraturen. En stor del av de tillfrågade hundägarna var positivt inställda till färskfoder. En majoritet av hundägarna hade någon gång blivit rekommenderade att utfodra sina hundar med färskfoder och vanligast var att rekommendationen kom från en vän eller bekant. För djurhälsopersonal är det viktigt att ha kunskap om risker vid olika utfodringsrutiner, för att på så sätt kunna ge råd samt diskutera för- respektive nackdelar med olika foder. Eftersom färskutfodring inte rekommenderas vid pågående antibiotikabehandling, är även denna kunskap viktig för att kunna förmedla detta vidare till berörda hundägare.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)