Är D-vitamintillskott lösningen på den globala fetmaepidemin?

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

Sammanfattning: Bakgrund: D-vitaminets samtliga funktioner i kroppen är svåra att förstå på grund av dess medverkan i många olika processer. Det är känt att fetma är associerat med låga koncentrationer av 25(OH)D i blodet. I flera studier har man sett en korrelation mellan 25(OH)D och fettmassa samt BMI. Det är oklart huruvida supplementering med D-vitamin har några effekter hos individer med övervikt eller fetma vid en viktminskning. På grund av att ingen konsensus råder i studieresultaten finns det ett intresse i att sammanställa dessa underlag. Syfte: Syftet med denna översikt är att ta reda på om supplementering med D-vitamin ihop med energirestriktion har en större effekt på kroppsvikt och/eller antropometriska mått hos vuxna personer med övervikt eller fetma än jämfört med enbart energirestriktion. Sökväg: Databaserna Scopus och PubMed användes för litteratursökningen. Sökorden var weight loss, weight losses, weight reduction, weight-loss, overweight, obesity, obese, vitamin d, vitamin-d, d vitamin, d-vitamin, blind och random. Urvalskriterier: Inklusionskriterierna var kvinnor och män, med övervikt eller fetma (BMI ≥25 kg/m2), som var 18 år eller äldre och randomiserade och kontrollerade humanstudier. Exklusionskriterierna var personer; med normalvikt eller undervikt (BMI <25 kg/m2), barn och unga under 18 år, som hade annan supplementering förutom kalcium och D-vitamin, som hade genomgått bariatrisk kirurgi, med mörk hy eller heltäckande klädsel, som bor på institution. Datainsamling och analys: Litteratursökning resulterade i 310 träffar. 13 artiklar lästes i fulltext och sex artiklar valdes att kvalitetsgranskas med hjälp av SBUs mall “Mall för kvalitetsgranskning av randomiserade studier”. Fyra studier bedömdes enligt mallen "Underlag för sammanvägd bedömning enligt GRADE" framtagen av Göteborgs Universitet. Resultat: Två studier bedömdes av medelhög och Två studier av hög studiekvalitet. Endast en av fyra studier fann en statistisk signifikant skillnad mellan grupperna, där minskade interventionsgruppen mer än kontrollgruppen i kroppsvikt, BMI och fettmassa. Två av studierna var korttidsstudier (tolv veckor) och två var långtidsstudier (tolv månader) vilka separerades vid evidensgradering. Slutsatser: Det finns begränsat vetenskapligt underlag (++) i tolvveckorsstudier och otillräcklig vetenskaplig evidens (+) i tolvmånadersstudier att supplementering med D-vitamin tillsammans med energirestriktion skulle ha en effekt på kroppsvikt och/eller antropometriska mått hos vuxna personer med övervikt eller fetma jämfört med enbart energirestriktion. Background: A complete mapping of the role of vitamin D in the body is hard to achieve and comprehend because of its complexity and its participation in many different pathways. It is known that obesity is associated with low concentrations of 25(OH)D in the blood. Various studies have shown that there is a correlation between 25(OH)D and total fat mass and BMI. It is yet unknown whether supplementation with vitamin D has any effects among individuals with overweight or obesity following an hypocaloric diet. Since there is no consensus whether there are benefits of vitamin D-supplementation in obesity there is a need to compile and evaluate the existing data. Objective: The purpose of this review was to find out if supplementation with vitamin D along with an hypocaloric diet has a larger effect on body weight and/or anthropometric measurements among adults with overweight or obesity compared to only a hypocaloric diet. Search strategy: The scientific databases Scopus and PubMed were used for the systematic literature search. Keywords used were weight loss, weight losses, weight reduction, weight-loss, overweight, obesity, obese, vitamin d, vitamin-d, d vitamin, d-vitamin, blind and random. Selection criteria: Inclusion criteria were women and men with overweight or obesity (BMI ≥25 kg/m2), who were 18 year or older and randomized and controlled human trials. Exclusion criteria were individuals with normal- or underweight (BMI <25 kg/m2), children and adolescents under 18 years, who were using any other supplementation except calcium and vitamin D, who had undergone bariatric surgery, individuals with dark skin or who wears fully covering clothing, and institutionalized individuals. Data collection and analysis: The systematic literature search resulted in 310 articles. 13 articles were read in full-text and six articles underwent quality assurance with SBU’s template “Mall för kvalitetsgranskning av randomiserade studier”. Four articles were reviewed with the help of “Underlag för sammanvägd bedömning enligt GRADE", a template produced by the University of Gothenburg. Main results: Two of the studies were evaluated to be of moderate study assurance and two of the studies to be of high study assurance. One of the four studies showed statistically significant differences between the intervention group and the control group in body weight, BMI and total fat mass. Two of the studies were short-term studies (twelve weeks) and two of the studies were long-term studies (twelve months). The twelve week studies and the twelve months studies were separated in the 5 evaluation using GRADE. Conclusions: There is limited scientific evidence (++) that supplementing with vitamin D along with an hypocaloric diet would have an effect on body weight and/or anthropometric measurements among adults with overweight or obesity compared with only an hypocaloric diet on twelve weeks and on twelve months the scientific evidence is insufficient (+).

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)