Presentation av mer klimatsmarta alternativ för livsmedelsprodukter : Design och utvärdering av ett scannerbaserat system

Detta är en Kandidat-uppsats från KTH/Skolan för elektroteknik och datavetenskap (EECS)

Sammanfattning: Av den genomsnittlige svenskens klimatavtryck utgörs 25% av livsmedelskonsumtion. Alla livsmedel är dock inte likvärdiga i sitt avtryck. Det finns därför utrymme för en mer hållbar konsumtion genom val av livsmedel. Denna studie undersöker vad människor anser om en gradering, ett betyg på en tiogradig skala, av klimatavtryck för livsmedel i samband med jämförbara alternativ som en metod för att minska sitt klimatavtryck. Metoden i fråga visar livsmedels klimatavtryck genom en gradering på en tiogradig skala och presenterar även alternativa varor med lägre avtryck i en webbapplikation. Diskussionen kring metoden kan förhoppningsvis bistå kommande studier gällande tekniska lösningar för beteendeförändring relaterat till matinköp. I studien utvecklades en prototyp, en webbapplikation, med hjälp av ramverket The Behaviour Change Wheel för att framkalla beteendeförändring. Deltagare fick använda prototypen för att skanna in sina livsmedel. De kunde sedan se livsmedlens gradering och alternativ till dessa i en vy i prototypen. Deltagarna deltog sedan i mindre fokusgrupper där de diskuterade prototypen och metoden. Resultaten visar att det finns en positiv inställning till metoden och identifierade en efterfrågan om mer utförlig information om livsmedels klimatavtryck. Resultaten visar också att de presenterade alternativen måste vara relevanta och applicerbara i alla de situationer den ursprungliga varan används. En potentiell lösning för detta identifierades i form av crowdsourcing för att ta fram relevanta alternativ. Ingen slutsats kunde dras om metoden minskar användarens klimatavtryck, dock ar studien att en sådan metod efterfrågas i detta syfte.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)