Vin och vindrickande i Ovidius Ars Amatoria och Tristia

Detta är en Kandidat-uppsats från Lunds universitet/Latin

Författare: Kerstin Olin; [2017]

Nyckelord: Languages and Literatures;

Sammanfattning: En analys om vin och vindrickande i Ars Amatoria och Tristia, två verk av P. Ovidius Naso. Utgångspunkt är ett antal utvalda ord av relevans för ämnet, nämligen vin, merum, bibere, Bacchus (guden personifierad och som metonomi för vin), convivium, vitis och uva. Båda verken har genomlästs och handlingen redovisas i en synopsis och de relevanta orden har i kronologisk ordning placerats in i sina sammanhang. Undersökningen visar att förekomsten av relevanta ord i Ars är 62 till antalet, fördelade på drygt 2 300 verser, vilket är dubbelt så många som i Tristia med sina 31ord fördelade på drygt 3 500 verser. Flest förekommande ord i Ars är ordet Bacchus och synonymer, följt av merum, vinum och bibere. Merum och Bacchus är de två största grupperna i Tristia. Det framkommer att vindrickandet i Ars är mest frekvent på convivium och att Bacchus förekommer flest gånger i en vädjan till Bacchus i Tristia. Det faktum att Ars och Tristia skrevs under helt olika levnadsförhållanden i skaldens liv är en av förklaringarna till att förekomsten av relevanta ord är så olika; en annan förklaring ligger i verkens karaktär och innehåll. Ars skrevs i Rom när skalden stod på höjdpunkten av sin karriär, präglad av livsglädje medan breven i Tristia som skrevs under exilen i Tomis vittnar om ett liv i en förödande ensamhet och hemlängtan.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)