Fokus nutrition - när engagemang och kunskap förbättrar patienters hälsotillstånd : En fallstudie av ett förbättringsarbete av nutritionsprocessen på en medicinsk vårdavdelning på Capio S:t Görans Sjukhus.

Detta är en Master-uppsats från Högskolan i Jönköping/HHJ. Kvalitetsförbättring och ledarskap inom hälsa och välfärd

Sammanfattning: Bakgrund Malnutrition är associerad med en förändring av livskvalitén, depressioner, förlängd sjukhusvistelse och förkortad överlevnad. Den här masteruppsatsen beskriver studien av ett förbättringsarbete drivet av ett förbättringsteam på två avdelningar som vårdar patienter med hematologiska, onkologiska och lungsjukdomar. Syfte Syftet med förbättringsarbetet är att förbättra hälsotillståndet genom förbättrad nutritionsprocess. Syftet med studien av förbättringsarbetet är att beskriva hur förbättringsteamet genom sitt arbete skapar engagemang på avdelningen. Metod Förbättringsarbetet har drivits med hjälp av Nolans förbättringsmodell, PDSA-cykler samt kartläggning av mikrosystemet utifrån 5P-modellen. En fallstudie har genomförts som inkluderar semistrukturerade intervjuer med efterföljande innehållsanalys samt enkäter med kvantitativa resultat. Resultat Förbättringsarbetets resultat visar på att fler energiregistreringar genomförs, men ännu ses ingen påverkan på det dagliga energiintaget. Resultatet av innehållsanalysen beskriver hur förbättringsteamet har påverkat förbättringsarbetet utifrån tre följande tema: existens och dynamik, individanpassad vägvisare samt delad förståelse för målet. Slutsats Studien av förbättringsarbetet visar att förbättringsarbetet har bidragit till en ökad kunskapsnivå inom nutrition både i förbättringsteamet och på avdelningen. Studien visar också att ett dynamiskt förbättringsteam har möjlighet att påverka kulturen på avdelningen genom att öka engagemanget.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)