Primärvårdsdietisters upplevelser av att bemöta patienter som äter vegansk kost : En kvalitativ intervjustudie med primärvårdsdietister i Stockholm

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

Författare: Linnéa Davinder; Sebastian Olsson; [2019]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Bakgrund: Antalet veganer i Sverige har inte ökat de senaste åren men däremot har intresset för växtbaserade alternativ blivit större. Dietisters syn på vegansk kost skiljer sig och i Sverige pågår en debatt i media med delade åsikter om ämnet. Syfte: Syftet med denna studie är att undersöka hur dietister upplever och hanterar patienter som äter vegansk kost.  Metodbeskrivning: Kvalitativa intervjuer har hållits med sex stycken primärvårdsdietister, fem kvinnor och en man i Stockholms län. Materialet har sedan analyserats med hjälp av tematisk analys. Resultat: Två övergripande teman identifierades, överenskommelse mellan dietist och patient samt kunskapsmässig asymmetri mellan dietist, patient och annan vårdpersonal. Dietisternas beskrivning av patienter som äter vegansk kost hade en generellt positiv klang. Patienterna upplevdes relativt enkla att behandla då kosthållningen sällan ansågs vara ett större hinder vid behandling. Patientens val och respekten för detta uttrycktes av samtliga deltagare. Situationer där vegansk kost inte var förenlig med behandling skildrades. Vegansk kost i relation till ätstörningar upplevdes som ett vanligt problem. Vidare uppfattades ett glapp i kunskapsläge om, och förståelse för kosten hos annan vårdpersonal. Resultaten tyder även på att dietistutbildningen inte givit deltagarna tillräckligt omfattande kunskaper om vegansk kost.    Slutsats: Resultatet tyder på att personcentrerad vård var en ambition hos deltagarna. Remisser från BVC var inte alltid nödvändiga vilket troddes bero på bristande kunskap hos vårdpersonalen kring vegansk kost vilket kan bidra till längre kötider. Större tillgång av dietister på BVC skulle kunna förhindra att onödiga remisser skickas till primärvården. Dietisterna ansåg att de inte jobbade förebyggande vilket det verkar finnas en efterfrågan för.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)