Svensk quinoa : svensk quinoaodling och dess egenskaper som alternativ gröda

Detta är en M1-uppsats från SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

Sammanfattning: Quinoa är idag känd som en gröda riklig på protein. Att befolkningsmängden i världen växer gör att vi står inför en utmaning att kunna producera mat till en stor grupp av människor. Sverige har som känt bra mark att kunna odla på och detta måste utnyttjas. Att kunna odla en gröda på våra marker som innehåller en stor del protein samt minska importen skulle gynna vårt land. Den tuffa utmaningen vi står framför idag är att få mer kunskap om hur vi kan odla nya proteingrödor som då exempelvis quinoa. Vi importerar idag den största andelen quinoa, de största exportörerna är länder i Sydamerika. När vi har kunskap om hur vi ska odla denna gröda under svenska klimat förhållanden bör importen kunna minska och vi kan bli mer självförsörjande av egenproducerad quinoa. Gunnar Backman på Nordisk råvara menar att en svensk quinoa odling mycket väl kan stå sig mot dagens import, trots att produktionen i Sverige idag är av liten omfattning. Det finns ett stort intresse från konsument för quiona som ny mat och alternativ proteinkälla. Fröet innehåller ett fullvärdigt protein, det innehåller alltså alla de essentiella aminosyror som kroppen behöver eller inte kan tillverka själv. Plantan är relativt tålig och att odla grödan under svenska förhållanden anser varken vi eller de intervjuade som något problem. Det finns två specifika problemområden med quinoa produktion som är mer utmärkande än andra, fröets innehåll av saponiner samt osäkerheten kring ogräsbekämpning. Saponinerna gör att grödan kräver en förädlingsprocess i form av tvättning och torkning innan inlagring och konsumtion. Ogräsbekämpningen är inte ett problem så länge produktionen bedrivs ekologiskt men problem kan uppstå vid en konventionell produktion då det idag inte finns några kemiska bekämpningsmedel. Studien är genomförd med en kvalitativ metod genom intervjuer med personer som har en betydande roll inom svensk quiona produktion. Texten är uppbyggd som en helhetsanalys med olika faser där vi belyser de olika frågeställningarna för att sedan göra en systematisk analys av intervjuerna. Quinoa är en gröda med framtiden för sig. Det finns ett stort intresse för quinoa på den svenska marknaden. Att quinoan dessutom har ett fullständigt protein gör den extra intressant. Av de respondenter som blivit intervjuade så ser resultatet ut ungefär likadant, de tror på en framtid för quinoa och det är något som ligger i tiden både ur konsument perspektiv och ur odlarens perspektiv. Det vi inte vet idag är hur långt upp i Sverige som vi kan odla quinoa eller hur framtida sorter kan komma att påverka.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)