Framtidens foder inom vattenbruket : påverkan på fisk och miljö

Detta är en Kandidat-uppsats från SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

Sammanfattning: Världens akvakulturproduktion har länge förlitat sig på stora mängder av fiskmjöl och fiskolja och på senare år sojamjöl i fiskens foder. Dessa traditionella fodermedel orsakar en stor belastning på marina ekosystem och land-, vatten- och fosforresurser. Nya mer miljövänliga alternativ som kallas för andra generationens fodermedel är under utveckling. I denna grupp finns olika typer av encelliga proteiner, insekter och svampar som oftast produceras genom att använda sig av organiskt avfall för tillväxt och kan produceras på icke brukbar mark vilket är positivt eftersom de inte konkurrerar med befintlig växtodling. Syftet med denna litteraturstudie är att sammanställa information om andra generationens foder till fisk och undersöka om de kan ersätta de traditionella, samt undersöka om dessa nya fodermedel kan uppfylla fiskens näringsbehov. Litteraturstudien ska även diskutera andra generationens fodermedel ur ett miljöperspektiv och vad detta kan innebära för framtidens matsäkerhet. Litteraturstudien visar att andra generationens fodermedel kan till viss del uppfylla olika fiskarters näringsbehov. Däremot kan de i nuläget inte ersätta de traditionella fodermedlen på en storskalig nivå då produktionskostnaderna är för höga. De har däremot potential att bidra till en mer hållbar produktion i framtiden eftersom de kan utnyttja rest- och biprodukter från olika industrier.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)