Hållbara fiskodlingssystem för framtidens livsmedelsproduktion

Detta är en Kandidat-uppsats från SLU/Department of Molecular Sciences

Sammanfattning: Befolkningsmängden i världen ökar och en av de största utmaningarna som kommer med det är att kunna producera mer mat men som bidrar med så lite klimatpåverkan som möjligt. Djurproduktionen är starkt ifrågasatt och utnyttjandet av marina resurser är utnyttjad till max. Fiskodlingar förekommer storskaligt i hela världen, dock finns tveksamheter med dessa produktionssystem i form av näringsläckage och sjukdomsförekomst. Därför kan landbaserad fiskodling vara en metod värd att utveckla i förmån för framtidens livsmedelsproduktion. Kretsloppsbaserad fiskodling på land där både växter och fiskar odlas är en metod som skulle kunna lämpas som stadsnära odling och som går konsumenternas efterfrågan till mötes. Den gemensamma flaskhalsen för all fiskodling är emellertid fodret, där produktionen har stor utvecklingspotential, vilket är ett område som inom forskningen nu får stort fokus.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)