Om jag inte vet vad jag äter, vet jag inte vem jag är

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Författare: Senait Habteab; Christine Matthiesen; [2014-09-24]

Nyckelord: identitet; mat; matval; kosthåll;

Sammanfattning: Mat är essentiellt och starkt förknippat med vårt fysiska jag och således en central del av vår identitet. ”Man tager vad man haver” har i och med livsmedelsbutikernas globala utbud fått en helt ny innebörd och vi ställs dagligen inför åtskilliga matval. Dagens valmöjligheter skapar förutsättning för människor att forma sin egen matidentitet och vi lägger större vikt vid identitetsskapande idag jämfört med tidigare. Syftet med studien är att belysa hur matval kan skapa identitet. Undersökningen antog en kvalitativ ansats och bygger på fem semistrukturerade intervjuer som utgår från en intervjuguide baserad på tre teman, matval, personlig matidentitet och social matidentiet. Resultatet visar att undersökningsdeltagarnas matidentitet skapades genom matval grundade på nutrition, sensorik och ursprung. Resultatet visade också på aspekter som begränsade eller gav möjligheter till matvalen vilket innefattade medvetna dietval och kosthåll som skiljde sig från normen. Matvalen berodde också på vilka sociala sammanhang respondenterna befann sig i. Genom sina matval upplevde respondenterna gemenskap kring olika matrelaterade händelser. Matvalsaspekterna bidrog till identitetsskapandet och genom de olika matrelaterade valen positionerade sig deltagarna gentemot omgivningen.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)