Konsumentinvolvering i produktutvecklingsprocessen i vitvarubranschen

Detta är en Kandidat-uppsats från KTH/Skolan för industriell teknik och management (ITM)

Sammanfattning: Konkurrensen på marknaden blir allt tuffare och i takt med detta blir kundperspektivet en allt viktigare framgångsfaktor. Syftet med denna rapport är därför att undersöka och fördjupa förståelsen för hur företag inom vitvarubranschen använder sig av användarinvolvering i produktutvecklingsprocessens olika faser. Dessutom ska det skapas en förståelse för vad detta ger för effekter för företaget samt hur de använder och sprider kunskap från involveringen av konsumenter. Forskningsfrågorna besvarades genom en djupgående litteraturstudie för sedan att bygga upp en teoretisk referensram och därigenom få en uppfattning av rådande teorier och metoder som används vid kundinvolvering. Detta jämfördes sedan med en semistrukturerad intervjustudie där kundinvolvering inom vitvarubranschen undersökts. Respondenterna som deltog i intervjustudien var anställda hos Electrolux, ett internationellt företag som arbetar med vitvaruprodukter. Studien visar att det finns olika åsikter kring kundinvolvering vad gäller i vilka faser konsumenten ska involveras i processen och i vilken grad involveringen ska ske. Resultatet visade att de metoder som används för att integrera användare i produktutvecklingen huvudsakligen används i informationssyfte för att skapa en förståelse och kunskap om konsumentens användande av produkten, som sedan kan användas av produktutvecklarna. Att involvera konsumenter i arbetet ansågs främst ha positiva effekter, men att det fanns vissa svårigheter som var viktiga att ta hänsyn till för att nå ett önskat och användbart resultat. Dessutom visar studien att tvärfunktionella samarbeten bidrar till enklare kommunikation och informationshantering eftersom flera olika funktioner är med under hela produktutvecklingsprocessen.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)