SYNEN PÅ E-NUMMER I LIVSMEDEL : En enkätstudie om olika gruppers kunskaper om och attityder till E-nummer

Detta är en Kandidat-uppsats från Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Sammanfattning: Bakgrund E-nummer är tillsatser i livsmedel och systemet att märka livsmedelstillsatser med ett E-nummer introducerades under 1960-talet. Tidigare studier har visat att det finns en oro hos konsumenter kring E-nummer i livsmedel samt att en mer negativ attityd är överrepresenterade inom vissa grupper.  Syfte Syftet med studien var att undersöka kunskaper om och attityder till E-nummer hos personer över 18 år bosatta i Sverige. Även skillnader i kunskap om och attityder till E- nummer mellan kön, åldersgrupper och utbildningsnivåer undersöktes.  Metod Undersökningen genomfördes med en webbenkät som publicerades på sociala medier under hösten 2019 där 218 personer deltog. Statistiska tester som Chi-två-test och Mann-Whitney användes för att analysera skillnader.  Resultat Nästan hälften av deltagarna skattade E-nummer som säkra (45,4%) och 40,4% uppgav att de föredrar att köpa livsmedel som inte innehåller E-nummer. De med högre utbildning svarade oftare att E-nummer är säkra (50,6%) jämfört med de med lägre utbildning (32,3%, p=0,018). Kvinnor och personer över 27 år svarade i större utsträckning att de föredrar att köpa livsmedel som inte innehåller E-nummer (p=0,008 respektive p<0,001). Deltagare med en kostutbildning ansåg i större utsträckning att det inte spelar någon roll om dem livsmedel de köper innehåller E-nummer (p=0,001). En majoritet (64,2%) svarade att de visste vad E-nummer fyller för funktion. De främsta källorna till kunskap om E-nummer uppgavs vara myndigheter (45,0%) och media (44,0%).  Slutsats Kvinnor och personer över 27 år var mer negativt inställda till E-nummer. Utbildade inom kost hade en mer positiv inställning till E-nummer. Att förmedla information är således sannolikt ett effektivt sätt att påverka samhällets attityd till E-nummer, något som myndigheter, dietister och andra professioner föreslås kunna bidra med.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)