Jämförelse mellan mjölkrastjurar och mjölkras x köttrastjurar : konsumtion, tillväxt, fodereffektivitet och slaktkroppsegenskaper

Detta är en Kandidat-uppsats från SLU/Dept. of Animal Environment and Health

Sammanfattning: Eftersom nötköttsproduktionen är nära integrerat med mjölkproduktionen har köttrasinsemination blivit ett sätt för lantbrukare att få ett ökat värde vid slakt för ungnöt som ej används till rekrytering. Nötkreatur av köttras har högre tillväxtkapacitet, ett högre slaktutbyte och har en slaktkropp med mer muskler än nötkreatur av mjölkras. Slakttidpunkten påverkar slaktad vikt och klassningen av slaktkroppen. Slakt vid fel tidpunkt kan innebära en ekonomisk förlust för lantbrukaren eftersom slaktkroppsklassificeringen som utförs av slakterierna används som underlag för betalningen. Syftet med denna litteraturstudie var att jämföra mjölkrastjurar med mjölkras x köttrastjurar med avseende på konsumtion, tillväxt, fodereffektivitet och slaktkroppsegenskaper. Studier visade att foderkonsumtionen skilde sig inte signifikant mellan mjölkrastjurar ock köttras x mjölkrastjurar. Däremot påvisades att tillväxt, slaktkroppstillväxt, slaktutbyte, fettklass och formklass var signifikant högre hos tjurar av köttraskorsning än hos mjölkrastjurar. Trots förbättrad tillväxt hos köttraskorsningar vid lika konsumtion kunde det inte påvisas några signifikanta skillnader i fodereffektivitet mellan mjölkrastjurar och mjölkras x köttrastjurar. På grund av de förbättrade parametrarna kan tjurar av mjölk x köttraskorsning jämfört med tjurar av mjölkras ge möjlighet till en förbättrad lönsamhet för lantbrukaren.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)