Undernäring vid demenssjukdom : En strukturerad litteraturöversikt

Detta är en Kandidat-uppsats från Högskolan Dalarna/Institutionen för hälsa och välfärd

Sammanfattning: BakgrundDemens är en folksjukdom som vanligt vis drabbar äldre personer. Kognitiva nedsättningarleder till att personen har svårt att sköta sina vardagliga sysslor. Det kan bero påminnesnedsättning men även på grund av att personen har svårigheter med att planera, inledaoch genomföra sina vardagliga sysslor, vilket också kan leda till att personen drabbas avundernäring.SyfteAtt beskriva väsentliga aspekter i samband med undernäring vid demenssjukdom.MetodEn strukturerad litteraturöversikt med Högskolan Dalarnas mixade modell som grund vilken ärbaserad på (n=18) artiklar. Artiklarna som ingår i litteraturöversikten har kvalitativ ochkvantitativ ansats samt mixad metod. Artiklarna söktes fram i databaserna CINAHL ochPubMed.ResultatTvå huvudkategorier visades Måltidssituationen och Omvårdnadspersonal vilka sedan deladesin i subkategorierna, Anpassad måltidsmiljö, Anpassning till patientens funktionsförmåga,Stimulering av kostintag, Kompetens och Bemanning.SlutsatsGenom en personcentrerad vård kan undernäring förebyggas och behandlas med olika insatserav omvårdnadspersonal, vilket kan leda till ökad livskvalitet och välbefinnande samtförhoppningsvis ge minskade samhällskostnader på sikt

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)