Då som nu för alltid : Att skriva ett kompendium till gymnasielärare med förslag för hur matematikens historia kan integreras i matematikundervisningen

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från KTH/Skolan för teknikvetenskaplig kommunikation och lärande (ECE)

Sammanfattning: Detta arbete handlar om matematikens historia i matematikundervisningen på gymnasienivå. Huvudsyftet är att undersöka hur matematiklärare kan integrera historiska aspekter i sina lektioner och att ge konkreta förslag för hur detta kan göras. Arbetet belyser framför allt en integrering med hjälp av problemlösning, där problem väljs ut så att de både har relevans för ämnesplanerna och kan kopplas till viktiga matematiker i historien samt hur matematik genom tiderna har utvecklats. Frågor som har besvarats är vilka historiskt kända matematikproblem som kan fungera som diskussionsunderlag i klassrummet och hur den undervisande läraren skulle kunna kommentera dessa problem för att synliggöra de bakomliggande historiska kopplingarna. Förslagen på problem och kopplingarna sammanställs i ett kompendium som är tänkt att läsas av matematiklärare på gymnasiet. Metoderna som använts för att producera kompendiet är dels litteraturstudium av tidigare arbeten om matematik och matematikdidaktik i samband med matematikens historia, dels kvalitativa intervjuer med erfarna matematiklärare på gymnasiet. De intervjuade lärarna fick se valda delar i ett prototypiskt kompendium och ge synpunkter samt förbättringsförslag för att det färdiga kompendiet skulle kunna fungera väl för den tänkta målgruppen. Trots att kompendiet inte är en lärobok har det bearbetats för att hålla en god pedagogisk kvalité. Kompendiet ska förmedla matematikens historia på ett koncist och tydligt sätt, där de involverade matematikproblemen och historiska kopplingarna ska upplevas som både intressanta och betydelsefulla för en matematiklärare.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)