En liten chokladbit kanske? En observationsstudie om förekomst av sockerrika livsmedel i icke-matbutiker

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Författare: Lisa Lundqvist; Johanna Muld; [2017-08-28]

Nyckelord: Socker; observation; butik; livsmedel; kassa;

Sammanfattning: Vi lever i en miljö där vi ständigt exponeras och har tillgång till energirika livsmedel. Ett för högt intag av energirika och näringsfattiga livsmedel kan medföra att hälsan påverkas negativt då det kan resultera i viktuppgång. Idag äter många svenskar för mycket socker och Livsmedelsverket menar att intaget av energirika livsmedel rika på socker bör minskas. Människors matval påverkas bland annat av utbud, placering och marknadsföring av olika livsmedel. Förutom i livsmedelsbutiker visar ett fåtal studier på att det förekommer sockerrika livsmedel även i icke-matbutiker och att det är vanligt att dessa placeras på ett sätt som uppmuntrar till impulsköp. Syftet med denna studie var att utforska förekomst och placering av sockerrika livsmedel i icke-matbutiker med hjälp av strukturerade observationer. Observationerna genomfördes i totalt 226 butiker i Göteborg och resultatet visar att det förekommer sockerrika livsmedel i icke-matbutiker. Det mest förekommande livsmedlet som observerades var godis och den vanligaste placeringen var vid kassaområdet men det förekom även på andra ställen i butikerna. Sockerrika livsmedel observerades i flest antal butiker inom kategorin hem och hushåll. Slutsatsen är att det förekommer sockerrika livsmedel i icke-matbutiker och en vanlig placering av dessa livsmedel är i anslutning till kassan. Vidare forskning krävs för att utforska i vilken utsträckning konsumenter köper de livsmedel som är placerade i kassaområdet.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)