Dataanalys av en ny avfrostningsrutin på en kyl- och frysanläggning : En studie gjord hos Freezing Food Småland Öland AB

Detta är en Kandidat-uppsats från Linnéuniversitetet/Sjöfartshögskolan (SJÖ)

Sammanfattning: Den här rapporten handlar om en ändring i livsmedelsföretaget Freezing Food Småland Öland AB:s avfrostningsrutin för deras förångare i frysrummet. Ändringen gick ut på att avfrostningstiden och maxtemperaturen sänktes samt att tiden mellan avfrostningarna nu sker varannan i stället för varje natt. Syftet var att undersöka om ändringen av rutinen hade bidragit till en minskad energiförbrukning i förhållande till innan ändringen gjordes genom att också granska andra faktorer än själva avfrostningen som kunde tänkas påverka energiförbrukningen. Metoden gick ut på att insamla och analysera stora datamängder tillhandahållna av företaget för att sedan reducera dem till hanterbara siffror. Även data för lokala utomhustemperaturer samlades in. Med hjälp av detta beräknades medelvärden för en given tidsperiod för energiförbrukning, lagerhållning och utomhustemperatur. Resultatet visade en sänkning av energiförbrukningen, hur stor andel som berodde på avfrostningens ändrade rutiner lämnade undersökningen obesvarat. Utomhustemperaturen bör ha minskat effektbehovet, samtidigt bör lagerhållningen ökat den. Slutsatsen blev att mer tid behövde passera och en ny undersökning behöver framställas efter att avfrostningsrutinen ändrades för att möjliggöra en säkrare bedömning.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)