Klassiker i ny förpackning. Bokdesign och konsumtionskulturens individualisering, 1940-2016

Detta är en Kandidat-uppsats från Mittuniversitetet/Avdelningen för medie- och kommunikationsvetenskap

Sammanfattning: Problemformulering: Det är många som spekulerat kring varför försäljningen av tryckta böcker ökar när allting verkar peka mot en total digitalisering av medier. Även försäljningen av klassiska böcker har ökat, och att de ständigt görs i nya utgåvor och får ta plats i bokhandlarna styrker detta. Forskningsfältet som behandlar bokformgivning genom historien saknar kunskap om just nyutgåvor och marknadsföringen av svenska klassiska romaner ur ett visuellt perspektiv. Det är därför relevant att undersöka hur klassiker förändrats genom åren och om det finns återkommande designelement böckerna emellan. Detta för att få en djupare förståelse av bokformgivningens utveckling och marknadsföring när det kommer till svenska klassiska romaner.
Syfte: Syftet med studien är att undersöka hur bokmarknaden påverkats av nya teorier om marknadsföring och synsätt på kommunikation genom en analys av hur fyra svenska romanklassiker från 1940- och 1950-tal formgivningsmässigt förändrats över tid.
Metod och material: För att besvara studiens syfte och frågeställningar har vi gjort en kvalitativ semiotisk bildanalys där element som typografi, färg, bild och layout analyserats och tolkats med koppling till teorier som lagts till grund för undersökningen. Materialet som analyserats är fyra svenska klassiska romaner i fyra utgåvor var, från 1940 till 2016.
Huvudresultat: Studiens huvudresultat är att vi tydligt kan se att kopplingar mellan böckernas formgivning över tid, i takt med en förändrad syn på marknadsföring och utveckling inom dess inriktningar, har gjort att omslagen blivit mer särpräglade och unika i sin formgivning. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)