Påverkar hela rågkärnor acceptansen för rågbröd? : En sensorisk studie utförd på konsumenter

Detta är en M1-uppsats från Institutionen för kostvetenskap

Författare: Sandra Boman; Linnéa Eckman; [2013]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Introduktion: I denna studie undersöks 450 konsumenters acceptans för tre, på marknadenbefintliga rågbröd utan rågkärnor (Aktiv råg, Rågkusar, Rund & God) modifierade i två nivåer(1, 2) med olika mängd hela rågkärnor. Bakgrund: Råg och fullkorn har flera goda hälsoeffekter. I Sverige äter vi för lite fullkorn men den mängd som konsumeras är huvudsakligen i form av bröd. Ur ett folkhälsoperspektiv vore det intressant att undersöka svenskars acceptans för rågbröd med hela kärnor för att se om de accepterar ett hälsosammare bröd. Syfte och frågeställningar: Syftet med undersökningen var att ta reda på konsumenters acceptans för olika rågbröd, och undersöka effekten på gillande vid tillsättning av hela rågkärnor, samt se om det fanns någon skillnad mellan kön eller olika åldersgrupper. Metod och material: De nio brödtyperna bakades av Fazer Bageri AB och konsumenttestet genomfördes i Uppsala. Bedömarna fick smaka på bröden och fylla i sin acceptans på en niogradig skala i en enkät där skalsteget 1 representerade lägsta nivån av gillande och 9 den högsta. Resultat: Signifikanta skillnader fanns i acceptans för Rågkusar som accepterades lägst av alla prover, samt för kön där Aktiv råg 2 accepterades högre av kvinnor. Äldre accepterade Rågkusar 1 och 2 i högre grad än den yngsta åldersgruppen. Inga samspelseffekter fanns mellan kön och ålder på graden av acceptans. Diskussion: Graden av gillande verkade bero på brödets karaktär, snarare än innehållet av hela rågkärnor vilket är bra ur ett folkhälsoperspektiv. Många faktorer spelar in vid val avlivsmedel och vidare studier behövs på acceptans av hela rågkärnor. Slutsats: Slutsatsen av studien är att det finns signifikanta skillnader mellan de olika brödsorterna. Signifikanta skillnader sågs även i graden av gillande mellan de olika könen och åldersgrupperna, men hela rågkärnor verkade inte ha effekt på acceptansen.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)