”…det vi vill göra är att producera god mat, som vi vill äta, till lokala människor helt enkelt…” : Småskaliga agroekologiska jordbrukares väg till balans

Detta är en Kandidat-uppsats från Malmö universitet/Fakulteten för kultur och samhälle (KS)

Sammanfattning: Jordbruket bidrar till många klimatrelaterade problem som förlorade näringsämnen i jorden, utsläpp av växthusgaser och minskad biodiversitet. För att kunna bedriva jordbruk i framtiden krävs att jordbruket ställs om. Att hitta nya metoder för att bedriva jordbruk är en viktig del för att minska de klimatnegativa effekter som jordbrukssektorn bidrar med. Småskaliga jordbruk med agroekologisk utgångspunkt kan vara en del av lösningen på problemet. Studien har undersökt fem småskaliga jordbruk i södra Sverige och vad som motiverar jordbrukarna i deras val av jordbruksmetoder och hur de balanserarar sina ideal mot verklighetens krav på resurser. Studien använde sig av hållbar utveckling och Environmental Stewardship (ES) som teoretiskt ramverk. För att lättare kunna bedöma hållbar utveckling användes Triple bottom Line (TBL) som ramverk. Respondenterna uttryckte att de hade en stark inre motivation som kunde härledas till deras underliggande etik och moral. Studien visade också att den ekologiska hållbarheten tog större plats i de småskaliga jordbrukarnas verksamhet än vad den ekonomiska och sociala hållbarheten gjorde.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)