Är kinesisk produktkvalitet bättre än svensk år 2025?

Detta är en Magister-uppsats från Mittuniversitetet/Institutionen för kvalitets- och maskinteknik

Sammanfattning: Kina har genom olika   statliga initiativ startat ett kvalitetsrace med ambitionen är att ta   kinesisk produktkvalitet till helt nya nivåer till år 2025. Lyckas man kommer   svenska bolag som handlar/ konkurrerar med kinesiska bolag, eller bedriver   verksamhet inom Kina, sannolikt att påverkas. Frågan är hur? Syftet med denna   studie har varit att känna svenska bolag på pulsen; hur upplever de den   kinesiska kvalitetsutvecklingen och hur tror de att deras bolag kommer att   påverkas? Ett underliggande syfte har varit att undersöka hur de kulturella   aspekterna inverkar på den kinesiska kvalitetsutveckling. För att svara på   detta genomfördes en kvantitativ enkät riktad till svenska kvalitetschefer   samt en kvalitativ fallstudie riktad till svenska bolag med närvaro i Kina. Resultatet visar att   nivån på kinesisk produktkvalitet förväntas stiga inom många branscher samt   att konkurrens och handelsutbytet kommer att påverkas genom att kinesiska   marknadsandelar ökar på den globala marknaden. Inom vissa områden är kinesisk   produktkvalitet redan idag likvärdig med västerländsk men den är inte stabil   utan kräver kontroller från mottagarledet, tillika kunden. En trolig   bidragande orsak till den ojämna kvaliteten finner vi i den kinesiska   makrokulturen där man av tradition sätter stolthet i att utför   arbetsuppgifter enligt order och inte ifrågasätter överordnade. Detta får en   negativ effekt på kvalitetskulturen, vilket i sin tur riskerar att försvåra   kvalitetsutvecklingen och är en utmaning för Kina att hantera. Utmaningen   till trots så visar denna studie att det är möjligt att den kinesiska statens   initiativ kan lyckas, åtminstone till stora delar och såväl svenska företag   som den globala marknaden bör hålla ett vakande öga på utvecklingen.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)