Framställning av matdjur som både objekt och levande individer i Svenska Dagbladet

Detta är en L2-uppsats från Lunds universitet/Medie- och kommunikationsvetenskap

Sammanfattning: De flesta människor både äter djur och bryr sig om deras välfärd. Sedan otaliga år tillbaka har köttkonsumtion varit en stor del av människans kosthållning och har endast blivit ifrågasatt av en liten minoritet som väljer att inte äta kött. Denna uppsats undersöker i en textanalys ordvalen i tre nyhetsartiklar publicerade i Svenska Dagbladet som skildrar matdjur (de djur som föds upp för att användas i köttproduktion, t.ex. grisar, kor, lamm och höns). Detta för att undersöka huruvida tidningen framställer matdjuren som individer respektive mat. Ordvalen som analyseras är ord som skildrar djur som mat, ord som skildrar djur som individer, ordval som används i samband med expertuttalanden, satssammanbindande ord och ord i indirekta konstruktioner. I analysen framkommer det att djur skildras som både individer och mat, men främst som mat – genom att djur framställs som en vara eller en del i en produktionskedja. Det framgår genom analysen att den rådande ideologin som kan utläsas i artiklarna i Svenska Dagbladet är att se matdjur som matvara. Även en paradoxal hantering av matdjur blir synlig – där det värnas om djurs välfärd samtidigt som de äts. Författare: Isolde Althini, Helga Burrill och Christine Sandal Titel: Framställning av matdjur som både objekt och levande individer i Svenska Dagbladet Institution: Medie- och kommunikationsvetenskap, vid Institutionen för kommunikation och medier, Lunds universitet

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)