Effekten av högt respektive lågt kolhydratintag på prestation vid uthållighetsträning

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

Författare: Emma Andersson; Josefine Dahlqvist; [2013-05-30]

Nyckelord: kolhydratintag; uthållighetsträning;

Sammanfattning: Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition Sammanfattning Titel: Effekten av högt respektive lågt kolhydratintag på prestation vid uthållighetsträning. Författare: Emma Andersson och Josefine Dahlqvist Handledare: Fredrik Bertz Examinator: Frode Slinde Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp Datum: 2013-05-22 Bakgrund Kolhydrater spelar en central roll i kroppens metabolism vid såväl vila som träning. Under träning är kolhydrater, bredvid fett, den primära energikällan varför man i många studier intresserat sig för att undersöka sambandet mellan kolhydratintag via kosten och den fysiska prestationen. Uppfattningen har länge varit från akademiskt och vetenskapligt håll att idrottare bör inta en majoritet av energiintaget från kolhydrater och att det därmed skulle hjälpa till att optimera idrottarens prestation. De senaste åren har trots det intresset för olika typer av lågkolhydratdieter blivit större, även bland de idrottsaktiva. Syfte Att undersöka det vetenskapliga underlaget för om ett högre kolhydratintag leder till bättre prestation vid uthållighetsträning, jämfört med ett lågt kolhydratintag hos vuxna män och kvinnor, mätt som time to exhaustion, total distance covered och power output/takt. Att med denna kunskap kunna ge kostråd för träning baserade på det nuvarande forskningsläget, samt identifiera eventuella behov av ytterligare forskning i denna fråga. Sökväg En systematisk litteratursökning genomfördes i databaserna PubMed och Scopus. Sökord som användes var bland annat carbohydrate, performance och endurance. Urvalskriterier Inklusionskriterier: studier gjorda på vuxna över 18 år, randomiserade kontrollerade studier, humanstudier samt kostintervention pågående i minst en dag. Exklusionskriterier: studier på annat språk än engelska och svenska, studier med annan samtidig kostintervention, studier gjorda på enbart intag av kolhydratlösning precis innan/under träning, koster med ett kolhydratinnehåll mellan 30 E% och 60 E% samt koster med ett kolhydratinnehåll mellan 3 g/kg kroppsvikt och 6 g/kg kroppsvikt. Datainsamling och analys Fyra studier inkluderades och granskades enligt SBU:s ”Granskningsmall för randomiserade studier”. Därefter utfördes en bedömning av det sammanlagda vetenskapliga underlaget för varje utvalt effektmått enligt GRADE. Resultat I tre av de fyra studierna sågs en signifikant skillnad gällande förbättring av prestation vid uthållighetsträning efter att ha intagit en högkolhydratdiet jämfört med en lågkolhydratdiet. I en studie kunde ingen signifikant skillnad uppmätas. Samtliga studier tilldelades en medelhög studiekvalitet. Evidensgraderingen för det vetenskapliga underlaget för de undersökta effektmåtten bedömdes som låg (++). Slutsats Det tycks finnas en fördel med att äta en högkolhydratkost jämfört med en lågkolhydratkost för att förbättra prestationen vid uthållighetsträning. Evidensen är dock låg och ytterligare forskning behövs inom ämnet för att förstärka det nuvarande vetenskapliga underlaget.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)