Ekonomiskt optimal slaktvikt för slaktsvin : en jämförelse mellan integrerad och specialiserad produktion

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från SLU/Dept. of Economics

Sammanfattning: Sveriges grisproduktion står idag inför en omstrukturering inom slakteribranschen. En försämrad lönsamhet och svårigheter att få avsättning för det kött som slaktas har lett till att ett av de större slakterierna inom grissektorn har valt att stänga. Detta har i sin tur medfört att de slakterier som finns i Sverige idag inte har kapacitet att ta emot alla grisar som produceras, så dessa djur får istället transporteras vidare till Tyskland för att slaktas till ett lägre avräkningspris. På grund av den hårdnande situationen för dagens grisproducenter är denna studies syfte att jämföra och belysa hur skillnaderna i produktionssystem påverkar den ekonomiskt optimala slaktvikten. Genom att upprätta två optimeringsmodeller baserade på dagens förutsättningar, samt data från försök vid Sveriges Lantbruksuniversitets försöksgård Lövsta, har det varit möjligt at få fram ett resultat för både ett integrerat produktionssystem och ett specialiserat produktionssystem. Med specialiserad produktion menas i detta fall producenter som köper smågrisar på förmedling. Det krävs två olika optimeringsmodeller för att kunna belysa de skillnader som finns mellan de båda produktionsinriktningarna. Lösningen på dessa optimeringsmodeller blir resultatet oavsett produktionsinriktning 120 kilogram, vilket är den optimala slaktvikten i dagsläget. Detta resultat stämmer överens med dagens rekommendationer rörande slaktvikt på slaktsvin, då denna också är 120 kilogram. Dock bör det beaktas att denna studie till stor del bygger på empiriskt material från enbart ett försök. Studien belyser även de skillnader mellan produktionsinriktningarna som spelar en avgörande roll för optimeringsmodell. Skillnader i tillväxt, foderåtgång, byggnationer och tillgång på smågrisar har en inverkan vid modellernas val av optimal vikt. Studien visar hur förändrade priser på dessa resurser påverkar den optimala slaktvikten. Ett förändrat smågrispris förändrar optimalslaktvikt för specialiserade producenter medan det inte påverkar de integrerade. Skillnader i foderpriser påverkar optimalslaktvikt för båda producentinriktningar men integrerade är känsligast för förändringar. Byggnationskostnaden påverkar endast integrerade producenter strategi för slaktvikt. Dessa förhållanden undersöks genom att upprätta känslighetsanalyser. Under vissa förhållanden kan det vara olika slaktvikter som är optimala beroende på produktionssystem. Känslighetsanalyserna visar hur stora förändringar modellerna tål innan en annan vikt blir den optimala strategin.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)