Pedagogers syn på konsumtionen av socker och barns påverkan av pedagogers medhavda mat i förskolan

Detta är en M1-uppsats från Fakulteten för teknik- och naturvetenskap

Sammanfattning: Det har varit många debatter i den svenska media om sockerintag och forskning som visar att barn i dag äter mer godis, läsk, snacks och mindre av frukt och grönt.  Syftet med uppsatsen är att undersöka några pedagogers syn på kosten och dess sockerhalt i synnerhet, och de pedagogiska måltiderna i allmänhet, vid en förskola. Vad har pedagoger för syn på hur en bra förebild ska vara vid de pedagogiska måltiderna?  Jag gjorde kvalitativa intervjuer med sex pedagoger. Kosten har förändrats mycket och sockerintaget har minskat på förskolan under de år de har arbetat, anser pedagogerna. Pedagogerna kan inte påverka kosten men kan välja att ta bort vissa livsmedel på avdelningen som de anser inte är nyttiga. Majoriteten av pedagogerna ansåg att det är viktigt att vara en bra förebild. Under de pedagogiska måltiderna är det viktigast att vara en bra förebild, som blir till ett pedagogiskt lärtillfälle.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)