FODMAP i praktiken : En kvalitativ intervjustudie om dietisters uppfattning och erfarenheter av FODMAP

Detta är en Kandidat-uppsats från Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

Författare: Can Acaralp; Erik Fröjdhammar; [2014]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: BAKGRUND FODMAP är en behandlingsmetod för IBS som kommer från Australien och som är relativt ny i Sverige. FODMAP betyder Fermentable Oligo-, Di- and Monosacharides and Polyols och går ut på att begränsa mängden fermenterbara kolhydrater i kosten. Dessa kolhydrater har i studier visat sig kunna orsaka många av de symptom som IBS-patienter lider av och att så många som 3 av 4 av de patienter som testar behandlingen får reducerade symptom. SYFTE Syftet med studien var att undersöka och belysa dietisters erfarenheter, uppfattning och hantering av FODMAP. METOD Kvalitativa intervjuer baserade på en semistrukturerad frågeguide genomfördes. Totalt 12 dietister intervjuades och samtalen skedde via personliga besök eller telefon. Intervjuerna spelades in för att sedan transkriberas. Samtalen analyserades genom kvalitativ innehållsanalys. RESULTAT Dietisterna hade olika lång erfarenhet av att jobba med FODMAP. Metoden beskrevs som strukturerad och tydlig och kan ge goda resultat. De flesta hade kommit i kontakt med metoden via praktik, jobb eller föreläsningar. Dietisterna jobbar antingen med enskilda samtal eller med grupper. Problem kan uppstå med att metoden kan uppfattas som krånglig för patienten, att den endast fokuserar på kolhydrater och inte på andra möjliga orsaker såsom stress och andra näringsämnen som kan ge symptom samt med att dietisterna själva inte kallar patienten utan får dem remitterade från läkare. Inga problem ses med näringsintag så länge strikt behandling enbart sker på kort sikt. Få dietister tittade på ett vidare hälsoperspektiv. Den viktigaste faktorn för en lyckad behandling var motivation och följsamhet från patienten. SLUTSATS Vid arbete med FODMAP behövs goda kunskaper och erfarenhet samt god tillgång till fungerande rutiner och resurser. För att kunna utföra en adekvat behandling krävs även en stark motivation och följsamhet hos patienten. En lyckad behandling ökar motivationen hos dietister att arbeta med behandlingen. Vår studie ger indikationer om att de dietister som har goda kunskaper, hög motivation samt erfarenhet av FODMAP är positiva till behandlingen och har lättare för att hitta lösningar på de problem som uppstår. Övergripande hälsoaspekter och probiotika behöver lyftas fram och tillföras som en del av behandlingen. Mer forskning och utbildning behövs för en klarare bild av hur FODMAP bäst ska tillämpas som behandlingsmetod.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)