Slakthusområdets urbana odlingscenter : En produktion- och utbildningsplats i Stockholms nya matkvarter

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från KTH/Arkitektur

Författare: Astrid Skog; [2013]

Nyckelord: Urban odling; Slakthusområdet; matproduktion;

Sammanfattning: Vi har trädit in i det urbana århundrade. Idag bor vi för första gången fler människor i staden än på landsbygden. År 2050 beräknas 80% av jordens befolning att bo i städer.Att förse den växande urbana befolkningen med mat har visat sig vara svårt. Jordbruket som idag är uppbyggt kring en storskalig industri på landsbygden följs av en lång förädlingskedja med många mellanhänder. Slakthusområdet är en plats med en över hundraårig historia och tradition av mat- och livsmedelshantering. Området som anlades år 1912 och som idag är ett utav Stockholms 2 partihandelsområden för livsmedel står nu inför en stor förändringsprocess. Matindustrierna är påväg bort för att ge plats åt en tät urban innerstadsmiljö. Så hur kan historien och traditionen av mat- och livsmedelshantering förvaltas, moderniseras och integreras i den nya urbana kontext som väntar Slakthusområdet? Med syfte att informera, inspirera och skapa ett mer hållbart förhållningssätt till vår mat har ett odlingscenter för produktion, förädling, distribution, konsumtion, information och utbildning växt fram i områdets historiska miljöer.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)