Hälsoval och kroppsuppfattning bland kvinnliga idrottsutövare inom lagidrott

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Sammanfattning: Idrott är fysisk aktivitet som vi utför för att kunna ha roligt, prestera och må bra. Hälsa och prestationsutveckling kan hämmas när vikt och kroppssammansättning mot topprestation eftersträvas. Ett bra kostintag innehållande kroppens behov av näringsämnen och tillräcklig energimängd ger goda förutsättningar för idrottsprestationer och god hälsa. Syftet med studien är att undersöka kvinnliga idrottsutövare inom lagidrott och vilka faktorer som påverkar deras kost och matval. Studiedesignen är en tvärsnittsstudie som består av en enkätundersökning med 100 medverkande inom idrotterna: fotboll, handboll, innebandy, bandy, basket, rugby och softboll. Enkäten består av fem underkategorier: grundläggande kostkunskaper, träning, kroppsuppfattning, attityder kring mat och matval samt informationshämtning. Resultatet visar att det finns en medvetenhet och kunskap som påverkar god hälsa och prestation inom idrotten. Mat som är god, näringsrik och energigivande samt träningsmängd är faktorer som påverkar individens matval. Resultatet som berör individens uppskattade kroppsuppfattning visar att det är fler som är nöjda över sin prestation inom idrotten än vad de är nöjda kopplat till utseende. Det är 67% som önskar sig vara mindre än vad de uppskattar sig vara. Det finns ett starkt signifikant samband som visar att de personer inom kategorin normalviktig är mer nöjd över sitt utseende jämfört med de individer som har övervikt/fetma. Genom kunskap och utbildning kan idrotten skapa en miljö som stödjer en positiv kroppsuppfattning där god hälsa står i fokus. Breddidrotten är en arena där mångfalden ska accepteras och en hälsovetare kan bidra med verktyg och kunskap så att ledare kan individualisera råd om hälsofrämjande faktorer.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)