Lärares syn på matematisk problemlösning : En kvalitativ studie med syfte att synliggöra uppfattningar hos lärare om det matematikdidaktiska arbetet med problemlösning

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Karlstads universitet/Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap (from 2013)

Sammanfattning: Denna studie syftar till att synliggöra vilka uppfattningar som finns om matematiska problem och visa hur det didaktiska arbetet med problemlösning kan se ut. Frågan är relevant eftersom Skolverket har gett problemlösning en mer framträdande roll i de senaste kursplanerna samtidigt som Skolinspektionens kvalitetsgranskningar pekar på brister inom det didaktiska arbetet med problemlösning. Fem lärare i grundskolans senare år berättar i intervjuer om sin syn på problemlösning i matematik. Deras svar sätts i relation till vad forskning och Skolverket förespråkar i ämnet. Lärarnas upplevda vinster och hinder med problemlösning presenteras och diskuteras mot deras uttryckta och identifierade visioner om ämnet. Resultatet av detta visar att lärarna tycks ganska eniga i uppfattningen om vad problemlösning innebär t.ex. att diskussioner är ett viktigt inslag och att elever behöver ha förkunskaper för att kunna ta sig an matematiska problem. Men lärarna anser att det finns mer att önska av det didaktiska arbetet. Otillräckligt kollegialt lärande och tidsbrist tas upp som exempel på hinder. Forskning pekar dessutom på ytterligare fler komponenter i och vinster med problemlösning än vad lärarna tar upp i studien. Avslutningsvis väcks frågor om hur det kollegiala lärandet kan utvecklas samt vilket klassrumsklimat och lärandemiljö som råder vid arbete med problemlösning.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)