Markpackning och rötter som en möjlig strukturförbättrare

Detta är en Kandidat-uppsats från SLU/Dept. of Soil and Environment

Författare: Elizabeth Lövstaf; [2018]

Nyckelord: markpackning; rötter; markstruktur;

Sammanfattning: Markstrukturen är av avgörande betydelse för en grödas tillväxt och funktion. I marken sker upptaget av vatten- och näring för rötterna och en god miljö är en viktig faktor för att en växt ska utvecklas väl. Dagens jordbruk med tyngre och ökad användning av maskiner innebär större påfrestningar på marken. Markpackning är en konsekvens av det intensiva jordbruket och innebär en degradering av markstrukturen. En packad mark inverkar på alla processer i marken och rötterna får begränsad tillväxt på grund av ökat mekaniskt motstånd, minskad syretillgång och försämrat näringsupptag. Rötterna har dock också en påverkan på markstrukturen och kan gynna den. Genom tillväxten i marken skapas porer i jorden som förbättrar strukturen. De kan även ha en god effekt på strukturen genom utsöndring av exsudat som kan öka aggregering av markpartiklar. Rötterna bidrar dessutom indirekt till en förbättrad markstuktur genom att fungera som föda åt markdjur vilka kan gynna strukturen när de utsöndrar exsudat samt har en uppluckrande effekt på marken. Det är ett komplext samspel mellan markstrukturen och rötterna där varje process har en inverkan på varandra. Syftet med uppsatsen var att undersöka huruvida rötter påverkas av markpackning och hur de kan användas för att regenerera en packad mark. Arbetet är en litteraturstudie som baseras på den mest relevanta forskningen som finns i dagsläget.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)