Effekterna av en mellanhands standardisering - En flerfallsstudie om hur Hungrig.se påverkar restaurangerna i Lund

Detta är en Kandidat-uppsats från Lunds universitet/Företagsekonomiska institutionen

Sammanfattning: Studiens syfte var att undersöka effekterna på resurser och lönsamhet när en mellanhand standardiserar en fundamental resurs. Studien grundade sig i en kvalitativ flerfallsstudie av abduktiv ansats. Primärdatan erhölls genom semi-strukturerade intervjuer med restauranger i Lund. Dataanlysen genfördes sedan med hjälp av första- och andranivås kodning. Undersökningen utgick från den resursbaserade teorin (RBV), principalt baserad på Barney (1991) och VRIN-ramverket som beskriver kriterier för att vara konkurrenskraftig. Även kritk och utveckling av RBV-teorin har inkluderats. Ytterligare användes värde, pris och kostnad (Hoopes, Walker och Madsen, 2003) som ett verktyg för att mäta lönsamheten. Studien konkluderar att för att kunna skapa en konkurrensfördel visar undersökningen på att många av företagets resurser kan minska enligt RBVs kriterier (VRIN) utan att få de förväntade negativa effekterna som teorin förutsätter. En standardisering av en fundamental resurs behöver inte ha en negativ påverkan på företags lönsamhet eller innebära en distinkt omstrukturering av övriga resurser då en ny efterfråga attraheras med förutsättning att det sker inom en viss tidsram.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)