En kvalitativ studie om att förebygga smittrisker och främja hälsa inom personlig assistans

Detta är en Magister-uppsats från Högskolan i Skövde/Institutionen för hälsovetenskaper

Sammanfattning: Introduktion: Personlig assistans avser ett stöd till den som på grund av funktionshinder behöver hjälp att tillgodose sina grundläggande behov. Mikroorganismer kan spridas inom vård och omsorg, men även i samhället i övrigt. God hygien är grundläggande för att skydda arbetstagare mot smitta och kunskaper om hygieniskt arbetssätt anses viktigt för att förebygga smittrisker i arbetsmiljön. Genom att förebygga smittspridning och uppkomst av infektioner minskas behovet av antibiotika vilket är gynnsamt för den globala folkhälsan.Syfte: Att beskriva hur arbetsgivare och personliga assistenter arbetar med hygienåtgärder utifrån smittrisker.Metod: Kvalitativ studie med semistrukturerade intervjuer. Studiepopulationen bestod av fyra chefer och fyra personliga assistenter anställda av privata assistansbolag. Intervjumaterialet analyserades med kvalitativ innehållsanalys.Resultat: Arbetet med att förebygga smittrisker påverkades av att ha hemmet som arbetsplats. Smitta beskrevs som något ”extra”, utöver det vanliga. Om smittan inte var känd ansågs smittrisken nästintill obefintlig. Cheferna riskbedömde vid känd smitta medan assistenterna utförde riskbedömningar i det dagliga arbetet. Faktorer som hindrade följsamheten till hygienåtgärder var stress, arbete i andra miljöer, relationen till brukaren ochkollegor samt okunskap. Faktorer som främjade följsamheten var riskfaktorer, arbetsbeskrivningar, känd smitta och skyddsutrustningens placering.Slutsats: För att främja följsamhet till hygienåtgärder krävs kunskap om smitta och smittrisker i arbetsmiljön. Det behövs även en samsyn och delaktighet mellan chef, assistent och brukare för att få en ömsesidig förståelse.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)