Design och tillverkning av automatiserat bryggverk

Detta är en Kandidat-uppsats från KTH/Skolan för kemivetenskap (CHE)

Sammanfattning: Alkoholhaltiga drycker har konsumerats länge i Sverige, idag är öl en av de mest förekommande dryckerna. Med tanke på hur få ingredienser öl innehåller och att smaken trots detta kan varieras i det oändliga är det lätt att förstå att alla delsteg måste genomföras med precision. De olika delstegen i ölbryggningsprocessen är mältning, mäskning, lakning, humlekokning och jäsning. Ett försök till att bygga ett automatiserat bryggverk har gjorts. Komponenter till bryggverket har köpts in och bryggverket har byggts från grunden. Det var inte möjligt att göra alla delsteg i processen automatiserade, till exempel flödesstyrningar och tillsats av ingredienser. Detta gjorde att manuella insatser krävdes. För att styra bryggningen programmerades mikrokontrollerkortet Arduino Uno i programmeringsspråket C. Med hjälp av programmeringen har de delsteg av bryggningen, som går att automatisera, automatiserats. Vid testbryggningen uppstod praktiska problem som inte kunde förutsägas i teorin, exempelvis gick pumpen torrt ibland, reläerna fungerade inte som tänkt samt att en oväntad temperaturgradient uppstod. Dessa problem kan eventuellt lösas med ytterligare insatser i framtida försök. Vidare genomfördes tester innan bryggningen med endast vatten i kärlen för att undersöka temperaturregleringen. Det visade sig dock vara stora skillnader mellan vatten och mäsk, vilket gjorde att dessa tester inte kunde förutsäga alla problem. Trots detta resulterade bryggningen i en besk men drickbar öl.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)