Insulinresistens hos häst : inverkan av diet, hull och motion

Detta är en Kandidat-uppsats från SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

Sammanfattning: Insulinresistens innebär att celler får minskad känslighet för insulin och att det insulin-beroende glukosupptaget bromsas. Den bakomliggande mekanismen för insulinresistens hos häst är till stor del okänd. Minskad insulinkänslighet kan leda fång. Fång är en mycket smärtsam sjukdom då hovens lamell, som sammanbinder hovväggen med underliggande ben, blir inflammerad och förlorar sammanbindningsförmågan. Syftet med denna litteraturstudie är att utreda hur diet, hull och motion påverkar insulinkänsligheten hos häst. Resultat från ett antal studier tyder på att ett samband finns mellan dessa faktorer och påverkan på insulinkänsligheten. Denna uppsats ger en fördjupning av under vilka omständigheter dessa samband har setts, vilket ger en grund för diskussion kring uppkomst av insulinresistens hos häst. Litteraturgenomgången visar att dieter med hög andel socker och stärkelse är kopplat till nedsatt insulinkänslighet. Studier visar också att en sänkning i insulinkänslighet ofta ses samtidigt som överhull. Motion kan däremot till en viss del motverka en sänkning i insulinkänslighet. Dessa faktorer påverkar enskilda hästar samtidigt, vilket leder till slutsatsen att insulinresistens bör hanteras med ett helhetsperspektiv, där diet, hullstatus och motion vägs samman.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)