Man kan inte jäkta en 90-åring : Hemtjänstpersonalens upplevelser och hantering av det matrelaterade arbetet hos äldre - En kvalitativ studie
Sammanfattning: Bakgrund: Andelen äldre är i idag en kraftigt växande grupp och med stigande ålder ökar risken för sjukdom och ohälsa, däribland undernäring. Hemtjänsten bistår äldre med personlig omvårdnad vilket kan innebära att äta, förflytta sig eller sköta personlig hygien och det är idag den typ av äldreomsorg som kommunerna främst prioriterar. Tidigare forskning visar att hemtjänstpersonalen upplever svårigheter i sitt arbete. Återkommande aspekter är tidsbrist, bristande kompetens, oklar ansvarsfördelning mellan kommun och primärvård samt äldre individer som lever i ensamhet. Syfte: Att undersöka hemtjänstpersonals upplevelser och hantering av det matrelaterade arbetet hos äldre. Metod: Sex kvalitativa intervjuer genomfördes med hemtjänstpersonal inom Stockholms stad. En semistrukturerad frågeguide användes vid intervjuerna och de transkriberade intervjuerna analyserades utifrån en kvalitativ innehållsanalys. Resultat: Studien visar på att personal inom hemtjänsten upplever flera utmaningar i sitt arbete. Brist på tid beskrivs som det största problemet. Utöver tidsbrist framkommer den äldre brukaren som lever i ensamhet samt äldres autonomitet som utmaningar. För att komma runt dessa använder sig personalen av olika typer av planering och förberedelser. Samtliga deltagare är engagerade i sitt arbete och känner ett ansvar för de äldres matintag. Slutsats: De utmaningar som hemtjänstpersonalen upplever inom arbetet bör uppmärksammas för att i framtiden kunna utveckla och förbättra det matrelaterade arbetet inom hemtjänsten och på så sätt minska förekomsten av undernäring.
HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)