Att åldras i en epok av teknisk utveckling - Om relationen mellan digitala matinköp och välbefinnande hos äldre

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Sammanfattning: Den tekniska utvecklingen leder till innovativa lösningar. Inom vård- och äldreomsorgen utreds hur tekniken kan effektivisera hemtjänstens rutiner för dagligvaruinköp. Då de äldre som har hjälp med detta exkluderas från möjligheten att själva påverka och bli påverkade av den fysiska butiken, såg författarna en möjlig fördel med att involvera de äldre i hemtjänstens nya rutiner. Syftet med studien är därför att få ökad kunskap om hur e-handel av dagligvaror kan påverka äldres välbefinnande. Psykosociala och fysiologiska förändringar hos den åldrande människan gör att den mentala hälsan blir särskilt betydelsefull. Studiens design är en komprimerad etnografisk studie där intervjuer och observationer utförts med fem deltagare i åldrarna 87-97. Resultatet visar att deltagarna har förenklade matrutiner och att en önskan om sällskap vid matsituationer finns. Resultat visar också att deltagarnas tidigare erfarenheter och förhållande till mat påverkar hur de upplever skillnaden nu från förr. Hur deltagarna förhåller sig till surfplattan verkar beror på deras bakgrund, men flera av dem visar ett stort intresse för e-butiken. Dock delades uppfattningen att tekniken främst är riktad mot yngre. En möjlighet de äldre upplevde med e-butiken var som inspirationskälla, medan nedsatt syn och darrhänthet var de hinder de främst upplevde. De känslor som uppkom efter inköpstillfället var nyfikenhet, positivitet och en önskan om att vara delaktiga i inköpen. Viktiga slutsatser är därför att hemtjänsten vid ett införande av e-handel, bör överväga att involvera de äldre i processen. Den kunskap som framkom tyder på att detta kan påverka de äldres välbefinnande positivt. Dock efterfrågar författarna mer forskning inom området.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)