Hur förebygger skolan mobbning? : En studie om några lärares uppfattningar om mobbning och mobbningsförebyggande strategier.

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Högskolan i Gävle/Institutionen för pedagogik, didaktik och psykologi

Sammanfattning: Internationell och svensk forskning visar att mobbningen har ökat i skolan de senaste åren. Man har arbetat aktivt i Sverige för att förebygga mobbning men det tycks inte ske någon större förändring.    Syftet med vårt examensarbete är att undersöka pedagogernas uppfattningar om mobbning och kränkning samt deras mobbningsförebyggande strategier och metoder. Vi har ett intresse av att studera mobbning. För att fånga det vi eftersöker i syfte och frågeställningar använder vi en kvalitativ metod i form av intervjuer med nio F – 6 lärare anställda på fyra olika skolor i vår kommun.    Resultatet av denna undersökning visar att alla respondenter tycker att mobbning är ett stort problem med tanke på de men som blir kvar hos de mobbade. Det visar också att lärarna är mycket väl medvetna om likabehandlingslagen och arbetar aktivt för att förebygga mobbning på skolorna. Informanter menar att antimobbningsprogram och strategier ger positiva effekter bland eleverna. Ingen av lärarna har varit vittne till mobbning bland eleverna under det sista året. Kränkningar däremot inträffar ganska ofta.    Praktik och forskning visar att kränkningar verkar öka i större utsträckning än mobbning. Olösta konflikter och kränkningar kan övergå till mobbning som är mycket svårare att åtgärda än att förebygga. Därför ser pedagogerna till att ta itu med problemen så fort de uppstår eftersom detta upplevs som en bra strategi.     

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)