Mat kring Vättern : Ett gemensamt varumärke, ett sätt att öka horisontellt värdeskapande?

Detta är en Magister-uppsats från Linköpings universitet/Företagsekonomi; Linköpings universitet/Filosofiska fakulteten

Sammanfattning: Bakgrund/problem: Då svensk matproduktion länge varit dominerad av massproduktion och förädlade livsmedel, pekar nu trenden mot att allt fler intresserar sig för lokalproducerad mat. Detta innebär en möjlighet för lokalproducenter att sälja och marknadsföra sina varor i en större omfattning jämfört med tidigare. För att detta skall realiseras visar forskning att det krävs samarbete aktörerna emellan för att maximera värdet. Dock är forskningen begränsad i att förklara hur dessa samarbeten bör utformas. Syfte: Syftet med studien är att undersöka om en brandingmöjlighet skulle kunna ge upphov till ett horisontellt värdeskapande och vilka dimensioner som i så fall skulle vara kritiska i en affärsmodell för att möjliggöra denna typ av värdeskapande. Metod: Vätterns nutida förutsättningar för framtida matsamarbeten har formats som en fallstudie där kvalitativt arbetssätt använts för att samla empiriskt material. Resultatet bygger på en kombination av långa och korta intervjuer där respondenter från tre olika infallsvinklar hörts. Dessa tre infallsvinklar; samordning, aktör och marknadsföring har valts för att kunna få en holistisk syn på den angivna problematiken. Resultat/Bidrag: Resultatet av studien påvisar att en identifierad brandingmöjlighet via identitetsbyggande faktorer kan bygga ett starkt varumärke, vilket kan ligga till grund för ett horisontellt värdeskapande. För att det horisontella värdeskapandet i slutändan ska möjliggöras kräver affärsmodellen fyra kritiska dimensioner (balans av aktörer, finansiell och mobiliserande kraft, tillfredsställande ledning samt nätverkande).

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)