Vilka resurser skapar hälsa på arbetsplatsen för restaurangmedarbetare? : en kvalitativ studie om upplevelsen av hälsoskapande resurser

Detta är en Kandidat-uppsats från Högskolan Kristianstad/Fakulteten för hälsovetenskap

Sammanfattning: Inledning: Målområdet “Arbete, arbetsförhållande och arbetsmiljö” är ett av Sveriges folkhälsopolitiska målområden som Sverige ska arbeta mot för att uppnå en god och jämlik hälsa. Arbetsplatsen är en arena där vuxna tillbringar mycket tid, vilket gör det viktigt för hälsoskapande insatser. Restaurangbranschen har många riskfaktorer och det kan därför vara bra att istället fundera över vilka resurser som upprätthåller hälsa på arbetsplatsen. Syfte: Syftet var att undersöka upplevelser av arbetsrelaterade resurser som bidrog till hälsa hos restaurangmedarbetare på ett företag i södra Sverige. Metod: Sex intervjuer genomfördes med en kvalitativ metod i form av semistrukturerade intervjuer. Det empiriska materialet har analyserats med en innehållsanalys. Resultat: Kollegorna var den starkaste resursen som bidrog till hälsa som framkom i resultatet där gemenskapen och kommunikationen med kollegorna påtalades. Andra starka resurser som kom upp var det stödjande ledarskapet och kunder som motiverade. Det framkom även förebyggande faktorer. Slutsats: Det fanns många resurser som främjar hälsa men även faktorer som förebygger sjukdom och i relation till dessa kunde två teorier appliceras och skapa en förståelse för det empiriska materialet. Genom att veta vilka resurser som fanns på arbetsplatsen så blir det lättare att sats

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)