Kan intag av mejeriprodukter sänka ett högt blodtryck? – En systematisk översiktsartikel

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

Författare: Josefine Lyngfelt; Elin Karlsson; [2020-06-22]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: 2 Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition Sammanfattning Titel: Kan mejeriprodukter sänka ett högt blodtryck? Författare: Josefine Lyngfelt och Elin Karlsson Handledare: Jenny van Odjik Examinator: Helene Bertéus Forslund Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2020-05-26 Bakgrund: Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död globalt sett och högt blodtryck är en betydande riskfaktor för att utvecklingen av dessa. Tidigare forskning pekar mot att en kost innehållandes bland annat mejeriprodukter kan ha en blodtryckssänkande effekt. Det saknas dock ett samlat vetenskapligt underlag för mejeriprodukters enskilda påverkan på blodtrycket hos personer med förhöjt blodtryck. Syfte: Att undersöka det vetenskapliga underlaget bland randomiserade kontrollerade studier för om ett intag av mejeriprodukter kan sänka det systoliska blodtrycket hos personer med förhöjt blodtryck jämfört med en kost utan mejeriprodukter. Sökväg: En systematisk litteratursökning genomfördes i databaserna Pubmed och Scopus för att hitta forskningsunderlag. För att göra sökningarna heltäckande användes MeSH-termer, fria sökord samt synonymer. Urvalskriterier: Humanstudier skrivna på engelska eller svenska med RCT-design gjorda på individer över 18 år med ett blodtryck >120/80 mmHg som intog mjölkprodukter i interventionen inkluderades. För att inkluderas ställdes även krav på att interventionen och kontrollen skulle vara isokaloriska. Exklusionskriterier var studier som undersökt mejeriprodukter i pulverform, specifika ämnen som utvunnits ur mejeriprodukter eller då man jämfört mejeriprodukter med eller utan specifika tillsatser. Studier på gravida eller med egen monitorering av blodtrycket exkluderades också. Datainsamling och analys: Litteratursökningen gav 713 sökträffar. Tre artiklar genomgick den slutgiltliga kvalitetsgranskning enligt SBU:s mall ”Kvalitetsgranskning av randomiserade kontrollerade studier”. Det utvalda effektmåttets resultat från de tre inkluderade studierna evidensgraderades med hjälp av Göteborgs universitets mall “Underlag för sammanvägd bedömning enligt GRADE” Resultat: Ingen av de tre inkluderade studierna visade på en signifikant sänkning av det systoliska blodtrycket vid intag av mejeriprodukter. Slutsats: Det finns måttligt (+++) vetenskapligt underlag för att intag av mejeriprodukter med varierande fetthalt inte leder till en signifikant minskning i systoliskt blodtryck jämfört med att helt utesluta mejeriprodukter ur kosten. 3 Sahlgrenska Academy at University of Gothenburg Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition Abstract Title: Could dairy products reduce an elevated blood pressure? Author: Josefine Lyngfelt and Elin Karlsson Supervisor: Jenny van Odjik Examiner: Helene Bertéus Forslund Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education credits Date: May 26, 2020 Background: Elevated blood pressure is strongly associated with an increased risk for developing cardiovascular diseases, which is the leading cause for premature death worldwide. Previous research indicates that consumption of dairy products in a healthy diet is associated with a decrease of blood pressure. However, there is no comprehensive scientific basis for the isolated effect of dairy products on the blood pressure in hypertensive individuals. Objective: This systematic review aimed to examine the scientific basis among randomized controlled trials whether consumption of dairy products lower the systolic blood pressure in hypertensive individuals. Search strategy: A systematic literature search were conducted on the databases Pubmed and Scopus. MeSH-terms, key words and synonyms to those were used to make the search comprehensive. Selection criteria: Human studies written in English and Swedish made on individuals >18 years with a blood pressure >120/80 mmHg who received dairy products in the intervention was included. The intervention and the control diet needed to be isocaloric to be included. Exclusion criteria were studies examine powdered milk, specific proteins in milk or dairy products added with supplements. Studies on pregnant woman or where the blood pressure was totally selfadministered was also excluded. Data collection and analysis: The literature search gave a total of 713 search results. Ultimately the quality of three articles were critically analysed using the quality reviewing guide for randomized trials by SBU. The evidence of the outcome measurements where then evaluated according to GRADE, using a template from University of Gothenburg. Main results: None of the three included studies demonstrated a significant reduction in the systolic blood pressure among the participants by consuming dairy products. Conclusions There is moderate (+++) scientific evidence that consuming dairy products with a variation in fat content will not lead to a significant reduction in systolic blood pressure compared to by not consuming any dairy product at all.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)