Tarmflorans och kostens relation till fetma

Detta är en Kandidat-uppsats från Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

Sammanfattning: Förekomsten av övervikt och fetma har ökat kraftigt de senaste åren över hela världen och i fetmans fotspår ökar även fetmarelaterade sjukdomar. Utvecklingen anses bero på en kombination av faktorer som större tillgång på energirik kost, miljömässiga, livsstilsrelaterade, genetiska och patologiska faktorer. Ny forskning har gett en ökad kuskap om tarmflorans betydelse för hälsa och studier på både obesa människor och djur visar att deras sammansättning i tarmfloran skiljer sig jämfört med normalviktiga individer. Detta har lett till ett ökat intresse hos forskare att titta närmare på kostens relation tilltarmfloran och dess sammansättning för att få klarhet i dess koppling till fetma och kunna använda denna kunskap för att förebygga och utveckla behandlingsmetoder mot fetma. Syftet med denna litteraturstudie var att analysera vetenskapliga artiklar och titta närmare på relationen mellan tarmfloran, kost och fetma. Resultaten visade att tarmflorans sammansättning är olika hos normalviktiga och obesa individer och att sammansättningen påverkar fermentationen av ej nedbrytningsbara kolhydrater i kolon. Studierna visade också att det finns en koppling mellan tarmfloran och inflammation som i sin tur också är en faktor relaterad till fetma. Ytterligare studier krävs för att besvara frågan ifall sammansättningen av tarmfloran är en orsakande faktor till utveckling av fetma, eller ett resultat av sjukdomen, samt vilka bakterier och grupper i den som genom bland annat kost går att påverka på ett positivt sätt mot fetma. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)