Patienters upplevelser av att förändra kosten vid diabetes typ 2 : En kvalitativ litteraturöversikt

Detta är en Kandidat-uppsats från Högskolan i Jönköping/HHJ, Avd. för omvårdnad

Sammanfattning: Bakgrund: Diabetes typ 2 är en sjukdom som ökar i hela världen. Ohälsosam mat är en stor riskfaktor till att drabbas av diabetes typ 2. Personer som lever med diabetes typ 2 rekommenderas därför att undvika livsmedel innehållandes mycket socker och istället äta frukt, grönsaker, fisk, bönor och fullkornsprodukter. Vid omvårdnaden av patienter med diabetes typ 2 ska sjuksköterskan stötta patienten och ge kostrekommendationer. Syfte: Syftet var att beskriva patienters upplevelse av att förändra kosten vid diabetes typ 2.  Metod: En induktiv litteraturöversikt genomfördes med en kvalitativ ansats. Två sökningar gjordes i databaserna MEDLINE och CINAHL utifrån relevanta sökord, vilket resulterade i ett antal artiklar som kvalitetsgranskades. Efter kvalitetsgranskningen inkluderades totalt 12 vetenskapliga artiklar som analyserades enligt Fribergs femstegsmodell.    Resultat: Resultatet till litteraturöversikten visade att ett flertal upplevelser påverkade kosten. Brist på kunskap, kulturens betydelse, brist på god kommunikation samt svårigheter i sociala sammanhang var det som tydligt framkom vid granskningen. Dessa upplevelser blev därför arbetets huvudkategorier som formade resultatet.   Slutsats: Förändring av kosten upplevdes som en svårighet för många patienter med diabetes typ 2.   

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)