"Ute blir det mer friare känner jag" : En kvalitativ studie om förskollärares upplevelser gällande barns grovmotoriska rörelser vid utevistelsen

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Linnéuniversitetet/Institutionen för didaktik och lärares praktik (DLP)

Sammanfattning: Studien utgår från en kvalitativ ansats där syftet är att synliggöra hur förskollärare upplever sin roll vid barns fysiska aktivitet i utevistelsen samt deras reflektioner kring utomhusmiljöns betydelse för barn grovmotoriska rörelse. Utifrån syftet formulerades tre frågeställningar som utgår från förskollärares roll, utomhusmiljöns betydelse och barns motoriska utveckling. Studien utgår från semistrukturerade intervjuer med fyra förskollärare som arbetar på två olika förskolor. Resultatet som framkom från intervjuerna analyserades utifrån studiens två valda teorier, den sociokulturella teorin och den sociala inlärningsteorin. I resultatet framkommer det att samtliga förskollärare i sin roll använder sig av planerad fysisk aktivitet men i olika stor utsträckning. Förskollärarna tar upp att det är av stor vikt att vara uppmuntrande mot barnen och att deras förhållningssätt påverkar barnens intresse och engagemang. Resultatet påvisar även att förskollärarna föredrar att vistas i miljöer med naturkontakt då underlaget och materialet är utmanande och stimulerande för barns fysiska aktivitet. Resultatet konstaterar att förskollärares förhållningssätt gentemot barnen i utevistelsen kan påverka barns motoriska utveckling. Förskollärarna lyfter att de finns där som stöd och stöttning men att det är viktigt att inte hjälpa barnen för mycket då det kan begränsa deras utveckling. Diskussionen är utformad utifrån resultatdiskussion där det resultat som framkommer diskuteras utifrån olika synvinklar som kan ha påverkat resultatet.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)