Allmänhetens kunskap om sötningsmedel och smakförstärkare

Detta är en Kandidat-uppsats från

Författare: Conny Carlsson; [2016]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Sötningsmedel och smakförstärkare har visat sig att vara kopplade till olika hälsorisker. Syftet med projektet var att undersöka om allmänheten var medvetna om riskerna hos sötningsmedel och smakförstärkare. Detta gjordes genom att skicka ut en enkät där allmänheten fick svara på ett antal frågor på internet. För att få djupare förståelse inom ämnet, undersöktes följande frågor: 1) Vilka livsmedel med sötningsmedel och smakförstärkare var vanligast att konsumera? 2) Vilka sötningsmedel och smakförstärkare var allmänheten medvetna om? 3) Ignorerar allmänheten riskerna. Enkätten skickades ut till 300 personer varav 39 personer svarade (13 %). Resultaten visade att de vanligaste konsumerade livsmedlen med innehållande sötningsmedel eller smakförstärkare var Extra- tuggummi (79 % av respondenterna) och China mat(82 %). Utöver dessa livsmedel var användningen inte alls lika hög. Allmänheten var medveten om flertalet tillsatser, men endast en som majoriteten visste om, sötningsmedlet aspartame (65 % av respondenterna). Med avseende på hälsan var allmänheten medveten om liksom där flertalet risker varav en som majoriteten av respondenterna kände till, cancer (59 %). Även fast allmänhetens medvetenhet, konsumerade dem sötningsmedel och smakförstärkare. Detta berodde på att de ignorerade de ansedda riskerna hos tillsatserna (90 %). Ignoreringen kan ha att göra med åldersfördelningen av respondenterna, personer under 25 år tenderar att ignorera risker i större omfattning än äldre vuxna.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)